Hoe Persoonlijke Gebruiksaanwijzingen de Teamcommunicatie en Productiviteit Verbeteren


 

Heb jij de gebruiksaanwijzing van je wasmachine gelezen? Het is best handig, want daardoor weet je bijvoorbeeld dat je om de zoveel tijd je pluizenfilter moet schoonmaken.

Bij Stijlbreuk hebben we ook gebruiksaanwijzingen geschreven, maar dan voor onszelf. Elk individu heeft andere werkvoorkeuren, een unieke communicatiestijl, en een eigen manier van omgaan met stress en productiviteit. Dit helpt ons om beter samen te werken en elkaar te begrijpen.

Waarom Persoonlijke Gebruiksaanwijzingen?

Geïnspireerd door de persoonlijke gebruiksaanwijzing van Alexander Klöpping, hebben we als team onze sterke en verbeterpunten in kaart gebracht. Dit was de basis voor onze eigen gebruiksaanwijzing, die helpt om de communicatie en samenwerking te verbeteren.

Voorbeelden van Persoonlijke Gebruiksaanwijzingen

Met behulp van een lijst van 20 vragen hebben we binnen 2 uur allemaal onze eigen gebruiksaanwijzing opgesteld. Hier zijn enkele voorbeelden van wat er in onze teamhandleidingen staat:

  • Flexibele Agenda: In mijn agenda heb ik naast meetings ook blokken om aan mijn taken te werken. Dit betekent niet dat ik nooit kan afspreken als mijn agenda vol lijkt. Veel blokken zijn flexibel en kunnen worden verschoven als je een overleg met me nodig hebt.
  • Detailgerichtheid: Ik kan soms te veel focussen op details en daarmee vergeten waar de grootste impact echt zit. Het helpt als iemand mij hieraan herinnert.
  • Probleemoplossing: Ik draag graag bij aan de oplossing van een uitdaging of puzzel. Trek me gerust aan mijn mouw voor 15 minuten overleg.
  • Emotioneel Bewustzijn: Ik omarm alle emoties en kan vluchtig in en uit die emoties gaan.
  • Dialect: Ik communiceer graag in het Brabants.

De Gebruiksvriendelijkheid van de Persoonlijke Handleiding

De persoonlijke gebruiksaanwijzing is geen vrijbrief om niet aan jezelf te hoeven werken. Het uitgangspunt is om de communicatie in het team te verbeteren. Door inzicht te krijgen in elkaars werkvoorkeuren en communicatiestijlen, kunnen we effectiever samenwerken en misverstanden voorkomen.

Praktische Tips voor Teams

Wil je zelf aan de slag met je team? Download onze slides en ontdek hoe je persoonlijke gebruiksaanwijzingen kunt opstellen en gebruiken om de samenwerking en communicatie binnen je team te verbeteren.

Conclusie

Het opstellen van persoonlijke gebruiksaanwijzingen kan een krachtig hulpmiddel zijn om de teamcommunicatie en productiviteit te verbeteren. Door te begrijpen hoe je collega’s werken en communiceren, kun je effectiever samenwerken en een harmonieuzere werkomgeving creëren.

Oja, en nog even over die pluizenfilter; volgens ChatGPT is een reiniging eens per maand toch wel het minimum!

 

🚀 Zelf aan de slag met je team? Download onze slides en ontdek hoe je persoonlijke gebruiksaanwijzingen kunt opstellen en gebruiken om de samenwerking en communicatie binnen je team te verbeteren.

 

Jeroen Peerbolte
Business strategie