Over de weddenschap dat developers over vijf jaar niet meer bestaan.
Vibe coding en het bestaansrecht van developers

Twee jaar geleden sloot ik een weddenschap af dat developers over vijf jaar niet meer nodig zijn.
Mijn standpunt: programmeurs krijgen een coördinerende rol en hoeven niet meer zelf te programmeren. Nu we dichter bij de deadline komen, is de vraag: gaat dit me een fles wijn kosten, of proef ik over drie jaar de zoete smaak van overwinning?
De opkomst van “vibecoding”
Een recente trend die aan populariteit wint is “vibecoding”. Andrej Karpathy, co-founder van OpenAI en AI-held, omschrijft het zo:
There’s a new kind of coding I call ‘vibe coding’, where you fully give in to the vibes, embrace exponentials, and forget that the code even exists… but it’s not really coding – I just see stuff, say stuff, run stuff, and copy paste stuff, and it mostly works.”
Kortom: je praat met AI net zoals je met ChatGPT praat, maar in plaats van een gesprek ontstaat er code die een applicatie, website of game vormt.
Pieter Levels, “solopreneur” en tevens held, vibecode (als in de verleden tijd van vibecoden) in een paar dagen een 3D flight simulator in je webbrowser en verdient daar nu 87k per maand (!) mee.
Hij organiseert nu een game vibe-coding hackathon met prijzengeld om te zien waar de community zelf mee komt – ik zal binnenkort een update geven over m’n zombie-shooter game 😉.
Niet alles is rozengeur en maneschijn
Vibe coding IS awesome but I have been essentially on a 1 month sprint to recover from tech debt that was caused by said vibe coding – not a bad thing, just a new way to advance from idea to money scale” – Jack Friks (via X)
Klopt: je bent snel van start en hebt snel iets staan, maaaar je bouwt ook gigantisch snel technical debt op (een term voor achterstallig onderhoud binnen code). Op een gegeven moment wordt je codebase te groot en gaat AI, die je in het begin zoveel bracht, je tegenwerken.
Daarnaast: als niet-coder weet je niet genoeg over security en coding best practices. En dit is wél essentieel als je een applicatie live zet.
Ook zijn de huidige LLMs veel beter in de achterkant (server) dan de voorkant (hetgeen dat je ziet in de browser). Dit komt voornamelijk doordat de huidige LLMs bijna allemaal alleen naar de code kijken en niet naar het resultaat aan de voorkant. Al denk ik wel dat deze uitdaging in de toekomst wordt opgelost, omdat de laatste modellen allemaal multimodaal zijn (tekst, video en afbeeldingen ineen) en dus niet alleen kunnen lezen en schrijven maar ook kunnen zien
De tijdlijn van verandering
Een quote die de laatste tijd (te) vaak aangehaald wordt, waarschijnlijk omdat hij zo kloppend is:
This is the worst it’s ever going to be”
Uiteindelijk moet je dit op een tijdschaal bekijken:
Korte termijn
Op korte termijn is vibecoding binnen Stijlbreuk vooral waardevol voor het maken van prototypes. Hierdoor is in onze validatie sprint minder tijd nodig voor het bouwen van een prototype en meer tijd om dat prototype te testen met gebruikers (en vervolgens sneller te itereren) en meer tijd om bijvoorbeeld marktonderzoek te doen.
Blijf je echter te lang op vibecoding leunen, dan val je door de mand – de code kwaliteit is niet goed genoeg voor productie.
Onze developers maken allemaal gebruik van Cursor, een programmeeromgeving waar A.I. onderdeel van is. Een sparringpartner naast de collega’s. Ook de minder leuke klusjes binnen programmeren (het schrijven van testen) kan deels worden uitbesteed. A.I. kan je code nog een keer nalezen (werkt extra goed als je aangeeft dat hij extra kritisch moet zijn).
Ook hier zie je een herdistributie van de uren; iets meer tijd om toch nog een stuk code te “refactoren” (herschrijven zodat het beter wordt).
Als je zelf trouwens wilt starten met vibecoding; er zijn een aantal opties die je kunt proberen: Lovable, Bolt, Replit, Cursor.
Middellange termijn
AI zal op een niveau komen waar het wél de hele codebase blijft begrijpen en wél rekening houdt met security en coding best practices. Je zal je applicatie een stuk verder kunnen brengen met vibe-coden dan dat je nu kan. Programmeeromgevingen en andere platformen zullen dit steeds beter gaan faciliteren. Co-programming (AI en mens) wordt standaard.
Lange termijn
This is the year that AI gets better than humans at programming forever”
Dit is een quote van OpenAI CPO, Kevin Weil. De moeilijkste coding benchmarks sneuvelen aan de lopende band. Het kost nu per benchmark een hoop rekenkracht en dus een hoop geld, maar het is een kwestie van tijd totdat je voor een prikkie een bataljon aan AI-programmeurs inhuurt.
Uiteindelijk is programmeertaal, een taal voor mensen. En LLMs zijn taalmachines. Het zou zelfs zo ver kunnen komen dat we in onze eigen taal dicteren wat we willen zien en dat AI alles in super low-level code, misschien zelfs binaire code (1’tjes en nulletjes), compileert omdat dit de meest efficiënte manier is om code te draaien.
De toekomst van programmeurs
En de programmeurs dan? Soft skills en domeinkennis worden steeds belangrijker. Wanneer code steeds minder een barrière vormt, zullen het begrip van de gebruiker, de productvisie en communicatieve vaardigheden de belangrijkste onderscheidende factoren van een programmeur zijn.
De meest waardevolle developers zijn straks degenen die helder kunnen uitleggen wat ze willen — zowel aan AI als aan stakeholders — en die in staat zijn om business-ideeën te vertalen naar werkende oplossingen.
En Stijlbreuk dan?
Wat betekent dat voor ons bestaansrecht als Agency? Het gros van ons team bestaat uit developers.. En ik roep dat developers gaan verdwijnen.
Developers verdwijnen niet, maar hun rol verandert drastisch. Ze schrijven minder code, maar nemen meer verantwoordelijkheid. Ze worden niet vervangen, maar groeien naar een nieuwe rol waarin een transitie zal plaatsvinden van specialist naar generalist.
Er zal meer impact gemaakt kunnen worden met minder mensen. En daar voel ik me best wel goed bij. We zijn met een klein team en zullen meer voor elkaar kunnen krijgen, met minder overhead.
Hoe deze verandering er uit gaat zien voor grotere partijen weet ik niet, al kan ik me voorstellen dat de impact daar veel groter gaat zijn
Salesforce has announced a pause in hiring software engineers for 2024, attributing the decision to a 30% productivity increase driven by its AI tools
Terug naar die weddenschap
Dus.. ga ik die fles wijn winnen?
Dat ligt dus een beetje aan de tijdlijn en eerlijk is eerlijk—misschien moeten we ‘m delen: Developers verdwijnen niet, maar hun rol zal veranderen.
En dat is eigenlijk veel interessanter.
