Persoonlijke handleidingen


Heb jij de gebruiksaanwijzing van je wasmachine gelezen?

Op zich wel handig, want daardoor weet je bijvoorbeeld dat je om de zoveel tijd je pluizen-filter moet schoonmaken.

Afgelopen vrijdag hebben we bij Stijlbreuk ook gebruiksaanwijzingen geschreven. Niet voor wasmachines, maar voor onszelf. Elk individu heeft een andere werkvoorkeur, communicatiestijl, stress-omgang, productiviteitsmodus en wellicht wat eigenaardigheden.

Geïnspireerd door de persoonlijke gebruiksaanwijzing van Alexander Klöpping gingen we aan de slag. Door eerst de sterke en verbeterpunten op te halen binnen het team werd de basis gelegd voor de eigen gebruiksaanwijzing.

Met een lijst van 20 vragen ter inspiratie hadden we binnen 2 uur allemaal een eigen gebruiksaanwijzing. Een greep aan wat gebruiksaanwijzing-punten uit het team:

• In mijn agenda heb ik naast meetings ook blokken om aan mijn taken te werken. Dat betekent niet dat ik nooit kan afspreken als mijn agenda vol lijkt. Veel blokken zijn wel flexibel en kan ik mee schuiven, als je een overleg met me nodig hebt.
• Ik kan soms te veel focussen op details en daarmee vergeten waar de grootste impact écht zit. Ik probeer hier op te letten en niet te lang op details te blijven doorgaan, maar soms helpt het als ik een ‘check’ krijg van een ander.
• Ik draag graag bij aan de oplossing van een uitdaging of puzzel. Trek me aan me mouw voor 15 minuten en als ik tijd heb denk ik heel graag mee.
• Ik omarm alle emoties en kan ook vluchtig in en uit die emoties gaan.
• Ik communiceer graag in het Brabants.

De gebruiksaanwijzing is overigens geen vrijbrief om niet aan jezelf te hoeven werken. Het uitgangspunt is om de communicatie in het team te verbeteren.

Oja en nog even over die pluizenfilter; volgens ChatGPT is een reiniging eens per maand toch wel het minimum!

🚀 Zelf aan de slag met je team?

Je mag onze slides downloaden om er zelf mee aan de slag te gaan:

Jeroen Peerbolte
Business strategie