Pensioeninzicht 2.0

—Zwitserleven
Terug naar overzicht
— Vraag

Iedereen krijgt er mee te maken, maar weinig mensen weten echt hoe ze er later voorstaan. PensioenInzicht is een tool om hier meer inzicht in te krijgen voor zowel klanten als niet-klanten. De tool was echter al jaren oud, presteerde niet naar behoren en was niet responsive.

Bij Stijlbreuk weten ze duidelijk waar ze het over hebben. Hun kennis en ervaring weten zij heel goed in de complexe materie van pensioen door te voeren. Hun praktische manier van werken hield de snelheid in het project en daarmee de kosten in de hand.
Peter Keizer - Marketeer & Product Owner PensioenInzicht
0 1
— Weet jij hoeveel pensioen je krijgt?

Pensioeninzicht

Vraag

Zwitserleven was opzoek naar een redesign van de bestaande tool PensioenInzicht, zodat hij weer up-to-date was en klaar was voor aankomende nieuwe functionaliteiten.

Aanpak

Door onderzoek te doen naar pensioenbegrip in Nederland en het gebruik van de oude tool, ontdekten we de ware problemen en obstakels waar de doelgroep tegenaan liep. De responsiveness was namelijk niet het grootste issue.

Context

73% van de Nederlanders vindt pensioen belangrijk, maar toch weet 60% niet of ze voldoende inkomsten hebben na hun pensioen en weet 53% niet dat ze recht hebben op AOW.De (schijnbare) complexiteit van pensioen creëert dus een flinke drempel. Een tool die gemakkelijk inzicht geeft in alle cijfers en hoe pensioen überhaupt is opgebouwd, lijkt dan ook noodzakelijk.

Eindresultaat

Met de inzichten is PensioenInzicht opnieuw ontworpen voor optimaal gebruiksgemak, zodat het aansluit en antwoord geeft op de kennis en onzekerheid van de doelgroep. Het resultaat was een enorme stijging in het tevredenheidsonderzoek, waar het re-design 2,5 punt hoger scoorde ten opzichte van de oude tool.

Laagdrempelige stapsgewijze uitleg

Pensioen is in de basis niet heel complex. PensioenInzicht legt daarom nu stapsgewijs uit hoe je pensioen wordt opgebouwd.

Focus en hiërarchie

Mensen willen vooral weten “Heb ik straks genoeg”. Standaard tonen we daarom een simpel overzicht van het totale pensioen wat je ontvangt.

Gedetailleerde overzichten over hoe een pensioen is opgebouwd en hoe het wordt uitgekeerd kan ook bekeken worden, als de gebruiker dat wil weten.

Gamification elementen

Per stap wordt je opgebouwde pensioen berekend. Zo begrijp je het pensioen beter, krijg je direct inzicht in je eigen pensioen en wordt je gestimuleerd om steeds meer data in te voeren voor een steeds completer beeld.

Uitbesteden van complexiteit

De complexiteit zit bijvoorbeeld in de verschillende pensioenpotjes, het gebrek aan overzicht en onzekerheid over de compleetheid van gegevens.

Dit kunnen we perfect uitbesteden aan een digitale tool, zodat je daar zelf niet over hoeft na te denken. Alle pensioendata wordt automatisch ingeladen, berekend en inzichtelijk gevisualiseerd.

Na een goede debriefing stond er in één keer een functioneel en goed interactie design voor ons vernieuwde PensioenInzicht. Om het compleet te maken bouwden zij tegelijkertijd een prototype in de stijl van Zwitserleven. Zo konden we PensioenInzicht uitstekend gebruiken voor een usability onderzoek en om intern de handen op elkaar te krijgen.
Peter Keizer - Marketeer & Product Owner PensioenInzicht
Glasheldere webapplicaties voor Interpolis
Bekijk case
Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Laat je gegevens achter en we plannen een kennismaking in om jouw ambities te bespreken!