Ga naar de content

De Europese Toegankelijkheidswet (EAA): Wat betekent dit voor jouw website?

In deze blog leggen we uit wat de EAA voor jouw organisatie kan betekenen en hoe Stijlbreuk je kan ondersteunen bij het voldoen aan deze wetgeving.

Twee mensen bespreken wireframes van mobiele apps en plaknotities op een whiteboard.

Vanaf 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking. Deze nieuwe Europese wetgeving heeft als doel om ervoor te zorgen dat digitale producten en diensten toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking.

Wist je dat ongeveer 37% van de Nederlandse bevolking – zo’n 5,7 miljoen mensen – te maken heeft met een beperking? Dit kunnen zichtbare beperkingen zijn, maar ook minder zichtbare beperkingen zoals dyslexie, kleurenblindheid of gedeeltelijke gehoorbeperkingen.

Voor wie geldt de EAA-wetgeving?

De EAA-wetgeving geldt voor organisaties die digitale producten en diensten aanbieden binnen de EU, zoals:

  • E-commercediensten: webshops zoals Bol.com, Coolblue of online platforms zoals Booking.com.
  • Elektronische communicatiediensten: e-maildiensten zoals Gmail en berichtendiensten zoals WhatsApp.
  • Diensten voor toegang tot mediadiensten: streaming platforms zoals Netflix, Disney+ en YouTube.
  • Digitale onderdelen van personenvervoer: websites en apps van bijvoorbeeld NS en KLM.
  • Bankdiensten voor consumenten: internet- en mobiel bankieren zoals Rabobank en ING of betaaldiensten zoals Klarna
  • E-books en software: digitale lesmaterialen, schoolsoftware of e-readers.

Uitzonderingen

Er zijn enkele belangrijke uitzonderingen op de EAA. Deze uitzonderingen betekenen dat bepaalde diensten of organisaties niet aan alle eisen hoeven te voldoen:

  • (Semi-)overheidsinstanties: Zij moeten al voldoen aan de toegankelijkheidsregels voor websites en apps van overheidsinstanties.
  • B2B bedrijven: Bedrijven die alleen voor de zakelijke markt werken.
  • Micro-ondernemingen: Dienstverleners met minder dan 10 werknemers en een jaaromzet of balanstotaal van minder dan € 2 miljoen.
  • Producten en diensten van vóór 28 juni 2025: Deze hebben tot 28 juni 2030 om aan de wetgeving te voldoen.

Nog 5 jaar en geen verplichting — waarom nu toch al actie ondernemen?

Voor bestaande producten en diensten geldt inderdaad een overgangsperiode tot 2030. Maar er zitten belangrijke nuances aan deze regel.

Zodra je significante wijzigingen aanbrengt aan je digitale producten na 28 juni 2025, moet je mogelijk alsnog volledig voldoen aan de wetgeving. De definitie van “significante wijziging” is nog niet volledig uitgewerkt, waardoor het verstandig is om nú al te beginnen met aanpassingen.

Daarnaast biedt het voldoen aan de toegankelijkheidswetgeving, ook als het (nog) niet verplicht is voor jouw organisatie, diverse voordelen:

  • Breder bereik: Je maakt je diensten beschikbaar voor een grotere doelgroep – denk aan die 5,7 miljoen Nederlanders met een beperking.
  • Hogere klanttevredenheid: Toegankelijke diensten zorgen voor een betere gebruikerservaring voor iedereen.
  • Concurrentievoordeel: Je onderscheidt je van concurrenten door voorop te lopen in toegankelijkheid.
  • Geleidelijke implementatie: Door nu te beginnen, kun je de aanpassingen verspreiden over een langere periode.
  • Opbouwen van expertise: Je team leert vroegtijdig om toegankelijkheid te integreren in het werkproces.

Toegankelijkheid is daarom niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een kwestie van inclusiviteit én een slimme zakelijke beslissing. Door nu al stappen te zetten, maak je je digitale aanbod direct toegankelijker en bespaar je jezelf mogelijke stress en kosten in de toekomst.

Wat houdt de wet precies in?

De EAA-wetgeving is gebaseerd op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), een internationale standaard voor digitale toegankelijkheid. Deze richtlijnen zijn verdeeld in drie niveaus:

  • Level A: basisvereisten voor minimale toegankelijkheid.
  • Level AA: uitgebreidere maatregelen voor toegankelijkheid.
  • Level AAA: het hoogste niveau van toegankelijkheid (niet verplicht).

Om te voldoen aan de EAA-wetgeving moet jouw website of applicatie voldoen aan alle criteria van Level A en Level AA. Deze criteria zijn gebaseerd op vier kernprincipes:

1. Waarneembaar: informatie moet op een waarneembare manier worden gepresenteerd.
2. Bedienbaar: de interface moet bedienbaar zijn met verschillende invoermethoden.
3. Begrijpelijk: informatie en interface moeten duidelijk en voorspelbaar zijn.
4. Robuust: de inhoud moet goed functioneren op verschillende apparaten en technologieën.

Belangrijk om te weten: de EAA-wetgeving betreft niet alleen je website of app, maar ook alle digitale communicatie – inclusief social media-uitingen. De populaire carrousel posts op LinkedIn met informatie verwerkt in afbeeldingen zijn bijvoorbeeld niet toegankelijk voor mensen die screenreaders gebruiken. Bij volledige naleving van de EAA moet alle informatie die je deelt ook toegankelijk zijn via alternatieve kanalen.

Hoe kun je voldoen aan de wet?

De eerste stap om te voldoen aan de EAA is het opstellen van een toegankelijkheidsverklaring. Hierin geef je aan in hoeverre jouw producten en diensten voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen en welke stappen je gaat ondernemen om volledig aan de eisen te voldoen.

Stappen om te beginnen:

  1. Creëer bewustwording binnen jouw organisatie en wijs één of twee medewerkers aan die verantwoordelijk zijn voor digitale toegankelijkheid.
  2. Voer een quickscan uit om de belangrijkste toegankelijkheidsproblemen te identificeren.
  3. Stel een toegankelijkheidsverklaring op.
  4. Verbeter je digitale diensten op basis van de resultaten van de scan.
  5. Integreer digitale toegankelijkheid in je bedrijfsprocessen.
Twee mensen werken samen aan een computer op kantoor, met een whiteboard achter zich.

Zo helpt Stijlbreuk je met digitale toegankelijkheid

Bij Stijlbreuk werken we actief aan de naleving van de toegankelijkheidswet. In ons designproces zorgen we ervoor dat het contrast én de schaalbaarheid altijd voldoen aan de AA-standaard, zodat alle content goed zichtbaar is voor iedereen, ongeacht hun visuele beperking of schermgrootte.

Onze websites zijn ontworpen zodat ze niet alleen met een muis te bedienen zijn. Ook mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen zoals een toetsenbord of andere assistieve technologie kunnen er goed mee uit de voeten. Daarnaast implementeren we technische oplossingen zoals automatische alt-text generatie voor afbeeldingen.

We bieden twee concrete manieren om je te helpen voldoen aan de wetgeving.

1. Moderniseringsronde

Een snelle technische en visuele upgrade van jouw website, waarmee we direct een groot deel van de toegankelijkheidsvereisten aanpakken. Bijvoorbeeld het verbeteren van contrastverhouding tussen tekst en achtergrond en het zorgen voor toegankelijke navigatie via het toetsenbord.

2. Quickscan

We analyseren vijf kernpagina’s van jouw website volgens de toegankelijkheidsrichtlijnen. Je ontvangt een helder rapport met concrete inzichten, onderverdeeld in:

  • Direct te verbeteren punten
  • Punten die je zelf kunt aanpakken
  • Verbeteringen die meer werk vereisen

De scan maakt het mogelijk om een toegankelijkheidsverklaring op te stellen, waarmee je in eerste instantie de C-status krijgt (6 maanden geldig). Na verdere verbeteringen kun je doorgroeien naar de B- of A-status (1 jaar geldig).

Handen typen op een wit toetsenbord naast een witte muis, geel horloge en smartphone.

Praktische voorbeelden van toegankelijkheidsverbeteringen

Alt-tekst voor afbeeldingen

Een belangrijke vereiste is dat alle afbeeldingen op je website een beschrijvende alt-tekst hebben. Dit zorgt ervoor dat mensen die gebruik maken van een screenreader begrijpen wat er op de afbeelding staat. Bij Stijlbreuk implementeren we een AI-gestuurde plugin die automatisch relevante alt-teksten genereert voor nieuwe afbeeldingen.

WAVE extensie

We gebruiken de WAVE (Web Accessibility Evaluation Tool) extensie om snel en efficiënt toegankelijkheidsproblemen op websites te identificeren. Deze tool scant webpagina’s direct in de browser en geeft visuele feedback over mogelijke contrastproblemen, ontbrekende alt-teksten, en andere toegankelijkheidsissues. Hiermee kunnen we in één oogopslag zien welke elementen verbeterd moeten worden.

Contrastcontrole bij design

Bij het ontwerpen van websites gebruiken we tools zoals de contrastchecker in Figma. Hiermee controleren we direct of de kleurcombinaties voldoende contrast bieden voor mensen met een visuele beperking.

Toegankelijke navigatie

We zorgen ervoor dat websites volledig bedienbaar zijn met alleen een toetsenbord. Dit betekent dat alle interactieve elementen duidelijk zichtbaar zijn wanneer ze de focus hebben, en dat de navigatievolgorde logisch is.

Aan de slag

Wil je meer weten over de EAA-wetgeving en wat dit voor jouw organisatie betekent? Onze designer Marissa heeft een uitgebreide handleiding gemaakt. Bekijk de handleiding of neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Disclaimer: Deze informatie is bedoeld als algemene introductie tot de EAA-wetgeving en vormt geen juridisch advies. We raden aan om bij twijfel over de specifieke verplichtingen voor jouw organisatie juridisch advies in te winnen.

Geschreven door Marissa Hoekmeijer
Een persoon met schouderlang blond haar lacht terwijl zij haar armen over elkaar slaat. Zij draagt een lichtroze trui met korte mouwen en lichtblauwe jeans.
Gepubliceerd op
12/05/2025
Meer over
Deel dit artikel