Waarom Quarterly Rocks ons een beter bedrijf maken


Het implementeren van langetermijnplannen blijft een uitdaging — ook bij Stijlbreuk. Maar… Het lijkt erop dat we met onze Quarterly Rocks weer een goede stap hebben gezet.

Quarterly Rocks zijn doelstellingen die je per kwartaal verwoordt en vervolgens 90 dagen aan werkt; Ze hebben dus betrekking op één kwartaal, niet meer, niet minder;

🎯  Waarom gebruiken wij Quarterly Rocks?

De 10 jaar BHAG (Big Hairy Audacious Goal), je 3 jaar plan en 1 jaar doelstellingen zijn heel waardevol. Met quarterly rocks kun je er behapbaar naartoe werken. Hierdoor vormen ze een sterke brug tussen long-term en short-term doelstellingen.

🎓 Wat zijn onze learnings?

  • Rocks geven ons structuur en focus om aan de belangrijkste uitdagingen te werken van het huidige kwartaal.
  • Ritme is belangrijk; we plannen tijd in om aan de rocks te werken en bespreken wekelijks kort de voortgang met het team.
  • Wees ambitieus, maar neem niet te veel hooi op de vork. We definiëren zo’n 4-5 rocks per kwartaal, per team (business, design, development).
  • Schrijf de rock op zo’n manier op dat iedereen in het team zonder twijfel begrijpt wanneer je hem hebt gehaald.
  • Per rock is één iemand verantwoordelijk. Dit betekent niet dat diegene ook al het uitvoerend werk hoeft te doen om de rock te behalen.
  • Presenteer en bespreek de uitwerking rocks aan het einde van het kwartaal 💪
  • Voor ons werkt het goed om de rocks buiten kantoor op te stellen, dan ben je even weg van ‘alles’. Afgelopen vrijdag deden we dit op het terras bij [Smeer ‘m] onder het genot van een verkoelende limonade 🍹.

Belangrijkste inzicht: Gestructureerde groei. Je hebt meer aan kleine, behapbare stapjes dan opportunistische groei met horten en stoten. Quarterly Rocks helpen daarbij. In oktober zitten we voor sessie 4 ✌️

Jeroen Peerbolte
Business strategie